Små raggmunkar med fläsk

Raggmunk med fläsk är svensk husmanskost som bäst. Potatisplättar av potatis, vetemjöl, mjölk och ägg steks gyllene och serveras med knaperstekt sidfläsk. PÅ en bädd av karamelliserade äpplen.

Raggmunkar är tunna potatispannkakor gjorda på råriven potatis, vetemjöl, mjölk och ägg. I denna variant steks de i mindre format, vilket ger en frasig yta och ett mjukt inre. Traditionellt serveras rätten med stekt rimmat sidfläsk, vars sälta balanserar potatisens mildhet. Små raggmunkar passar både som huvudrätt och på buffébord. Ofta kompletteras anrättningen med rårörda lingon, som ger en syrlig kontrast till fläsket. Rätten har lång tradition i Sverige och är särskilt förknippad med Östergötland, där den är landskapsrätt. Kombinationen av texturer och smaker gör raggmunkar till en stadig och uppskattad del av svensk matkultur.

    • 2 dl vetemjöl

    • 4 dl mjölk

    • 2 ägg

    • 1/2 tsk salt

    • 900 g fast potatis

    • ca 375 g skivat rimmat sidfläsk eller stekfläsk

    • 2 msk smör eller margarin

    • 1 äpple

    • socker

      Till servering

      • lingonsylt

  • Raggmunk:

    Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken, äggen och saltet.

    Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan och vänd ner den i smeten genast så att den inte mörknar.

    Strimla och stek fläsket krispigt i en stekpanna. Lägg det på plåten i ugnen och håll det varmt.

    karamelliserade äpplen. lägg smör och socker i en panna låt sockret smälta lägg på äpplena och låt de få färg.

    Hetta upp lite av matfettet i en stekpanna och klicka ner smeten och stek raggmunkarna i omgångar. .

Föregående
Föregående

Renskav med potatisstomp

Nästa
Nästa

Tunnbrödsrulle