Renskav med potatisstomp
En klassiker från det norrländska köket där mört renkött, krämigt potatisstomp och mjukt tunnbröd möts i en smakrik och rustik helhet.
Renskav med potatisstomp i tunnbrödskorg är en rätt med rötter i samisk matkultur och norrländska traditioner. Strimlat renkött steks hastigt med lök, svamp och kryddor, ibland med tillsatt grädde för en fylligare smak. Potatisstomp – ett grovt mos av kokt potatis med smör och eventuellt lite grädde – serveras som bas. Allt läggs i en korg formad av tunnbröd, som ger rätten en rustik och samtidigt modern presentation. Kombinationen av mört kött, krämigt stomp och det milda tunnbrödet skapar en smakrik helhet. Ofta toppas rätten med rårörda lingon och färsk timjan för en syrlig och örtig balans.
-
Renskav
Lök
Champinjoner eller kantareller
Grädde
Mjöl
Mandelpotatis
Smör
Mjukt tunnbröd
Rårörda lingon
-
Forma tunnbrödet till små korgar. Ta hjälp av en form, så går det lättare. Skala mandelpotatisen och lägg dem i vatten. Koka upp potatisen.
Stek upp renskaven tillsammans med lök och champinjoner. Avsluta med lite mjöl och häll på en skvätt grädde. Vi vill inte ha den för lös.
Mosa potatisen grovt och lägg i smör ett egen smak. Tillsätt lite grädde för att göra smken mjukare och rundare.
Fyll korgarna med potatis stomp, renskavs gryta och toppa med lingon.