Kroppkakor
Kroppkakor i tapasformat ger den klassiska husmansrätten nytt liv. Delade i munsbitar passar de perfekt på buffébordet eller som tilltugg.
Kroppkakor är en traditionell svensk rätt gjord på potatisdeg fylld med rimmat fläsk och kryddad med lök och kryddpeppar. I denna variant delas de kokta kroppkakorna i fyra delar för att skapa små munsbitar i tapasformat. Serverade med smält smör och rårörda lingon blir de ett uppskattat inslag på buffébordet. Tapasformen gör dem lätta att äta utan bestick och passar både till vardag och fest. Ett sätt att modernisera klassisk husmanskost utan att tappa dess karaktär.
-
Mjölig potatis 1 kg
Ägg 1
Vetemjöl 3 dl
Salt ½ tsk
Fyllning:
Rimmat sidfläsk 300 g
Svenskt Smör från Arla® 1 msk
Gul lök 1
Kryddpepparkorn, mortlade 10 st
Till servering:
Svenskt Smör från Arla® 150 g
Rårörda lingon 2 dl
-
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa eller mosa potatisen med potatisstöt. Låt kallna.
Tärna fläsket och finhacka löken. Stek fläsket i smör 4-5 min. Tillsätt lök och kryddpeppar. Fräs ytterligare 4-5 min. Ställ åt sidan och låt svalna.
Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt. Forma degen till en rulle och skär i 20 bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i knappt en 1 msk fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda lite platta bullar.
Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka kroppkakorna i omgångar, 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp. Ta upp med hålslev.
Stek dem i lite smör i två omgångar tills de fått fin färg. Bryn resterande smör och häll över kroppkakorna. Servera med rårörda lingon.