Gambas al pil pil
Gambas al pil pil är en klassisk tapasrätt med räkor som fräser i olivolja smaksatt med vitlök och chili.
Gambas al pil pil är en välkänd tapasrätt från Spanien. Räkorna steks snabbt i het olivolja tillsammans med tunt skivad vitlök, torkad chili och ibland en nypa rökt paprikapulver alternativt Pil Pil krydda för extra djup. Rätten tillagas och serveras ofta direkt i små keramikformar, vilket gör att oljan fortfarande bubblar vid servering. Smakerna är intensiva och balanseras väl av räkorna som förblir saftiga. Ett gott bröd hör till för att ta vara på den smakrika oljan. Gambas al pil pil kombinerar enkelhet och tradition med kraftfulla smaker från det spanska köket.
-
2,5 dl bra olivolja (inte virgin)
20 st råa skalade vannameiräkor.
lite salt
2–3 msk paprikapulver (eller ca 1 msk spansk het paprikapulver: Pimentón picante alternativit Pil-Pil kryddan som man kan köpa i Spanien)
12 vitlöksklyftor, grovt hackade eller skivade
1 tsk chili flakes
1–2 msk torr sherry eller torrt vitt vin
1/2 dl hackad bladpersilja
1/2 citron, juicen -
Sätt ugnen på 250 g
Sätt in två terracottaformar eller andra ugnsfasta portionsformar. Låt dem stå i ugnen i ca 10 minuter.
Torka de tinade räkorna med hushållspapper. Krydda dem med flingsalt och paprika, blanda om.
Häll olivolja i en het stekpanna (gärna gjutjärn), rör ner vitlöken och chilin. Hetta upp och rör hela tiden. Fräs lite tills vitlöken börjar få lite färg (men inte bruna)
Vänd ner räkorna. Låt steka i en minut, vänd på dem efter halva tiden.
Rör ner sherry och låt det puttra någon minut till. Ta ut formarna ur ugnen och fördela räkorna med olja och vitlök i formarna. (tänk på att de är varma)
Strö lite persilja över och pressa lite citronjuice över. Servera genast på underlägg.