Laxtartar

Laxtartar är en delikat rätt bestående av finhackad rå lax med olika tillbehör. Det är en modern klassiker som har vunnit popularitet i kök runt om i världen.

I Norden har vi en lång tradition av att äta rå fisk. Laxtartar är en rätt vars historia kan spåras tillbaka till vikingatiden här i Norden. Då var rå fisk i olika former vanligt på middagsborden längs kusterna. Under medeltiden utvecklades rätten till en mer raffinerad variant med tillägg av örter, kryddor och andra smakrika ingredienser. Idag serveras laxtartar som förrätt på många exklusiva restauranger. Laxtartaren lockar med sin fräschör och eleganta enkelhet. Fungera alldeles utmärkt som tapasrätt.

    • 200 g salmalax

    • 1 tsk inlagd ingefära, finhackad

    • 1 msk gräslök, finhackad

    • 1-2 tsk sesamolja

    • salt

    • svartpeppar, nymalen

      Strutar

    • Tunnbröd runda små

      Sojaemulsion

      • 2 msk majonnäs (Hellmans)

      • 2 krm japansk soja (lju

    1. Skär tunnbrödet i halvor, rulla dem till strutar och använd tandpetare för hålla ihop dem.. Ställ dem i ugnen så de får en hård krispig yta.

    2. Skär ned laxen i små tartarbitar, lägg i en skål.

    3. Finhacka gari (inlagd ingefära), Lägg i skålen med laxen.

    4. Finhacka gräslök. Tillsätt sesamolja och blanda samman allt till en fin och glansig tartar. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt stå svalt till uppläggning.

    5. Blanda samman sojaemulsionen, smaka av och lägg i en liten spritspåse. Förvara i kylen.

    6. Skeda snyggt upp tartaren som ”ägg” med två skedar och lägg över på en serveringssked.

    7. Dekorera med fint hackad gräslök och rostade sesamfrö


Föregående
Föregående

Gubbröra

Nästa
Nästa

Fiskpinne i korvbröd