Risbollar med räkor och saffran

Risbollar med räkor och saffran är ett smakrikt inslag i tapasformat. Tillagas i airfryer och serveras med srirachamajonnäs för extra sting. De är även ett utmärkt tilltugg till en drink före maten.

Dessa risbollar kombinerar kortkornigt ris med hackade räkor och saffran, vilket ger en krämig konsistens och en fyllig, aromatisk smak. Blandningen formas till små bollar och tillagas i airfryer, vilket ger en krispig yta utan att de blir tunga. Formatet gör dem enkla att servera som tapas eller tilltugg. Tillbehöret – en majonnäs smaksatt med sriracha – tillför både hetta och syra som balanserar saffranets rundhet. Servera gärna risbollarna varma, direkt ur airfryern, tillsammans med den kalla srirachamajonnäsen. En modern rätt där smak och textur möts i ett litet, lättillgängligt format.

  • Risotto

    7 - 8 dl vatten

    2 kycklingbuljongtärningar

    1 riven vitlöksklyfta

    2 dl arborioris

    2 msk smör

    2 msk olivolja

    1 dl vin (gärna vitt)

    1 1/2 dl riven parmesan

    salt

    peppar

    Panering

    1 1/2 dl vetemjöl

    2 uppvispade ägg

    3 dl panko

  • Risotto: Koka upp vatten och buljong.

    Fräs vitlök och ris i smör och olja i en stor kastrull några minuter.

    Häll på vinet och låt koka in. Tillsätt sedan buljongen, lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt och har lite tuggmotstånd, 20- 30 minuter. Rör ner parmesan och smaka av med salt och peppar, låt svalna helt. Låt gärna risotton stå i kylen över natten så blir den enklare att rulla.

    Panering: Rulla risotton till bollar. Rulla först i mjöl, sedan ägg och sist panko.

    Jag kör de i Airfryern ca 15-20 min tills de får en krispig yta.

Föregående
Föregående

Biff à la Lindström

Nästa
Nästa

Tunnbrödspizza